Kao iz bajke: Imena za mališane inspirisana najljepšim pričama za djecu

Dajte svom djetetu ime koje nose prinčevi i princeze iz najljepših bajki.

Osim što lijepo zvuče, mnoga imaju i posebno značenje. Evo 12 prijedloga čarobnih imena za djevojčice i dječake dostojnih kraljevskih dvora jer ipak su oni naši mali prinčevi i princeze:

Albert – ime je nemačkog porijekla, nastalo je od imena Adalbert i Adelbert, a znači ‘plemenit’, ‘slavan’ i ‘sjajan’.

Anastazija – ime je nastalo od grčke riječi ‘anastasis’ koja znači ‘uskrsnuće’, a često je među svecima. Nekada se davalo djevojčicama rođenim u vrijeme Božića ili Uskrsa.

Ariela – ovo jedinstveno ime izvedeno je od imena Ariel, koje je hebrejskog porijekla, davalo se i djevojčicama i dječacima, a bukvalno znači, ‘lav božji’.

Artur – ime keltskog porijekla koje znači ‘medved’, a proslavilo se zahvaljujući legendarnom kralju Arturu koji je vodio vitezove Okruglog stola.

Aurora – ime latinskog porijekla koje znači ‘zora’, takođe je bilo ime rimske boginje izlaska sunca čije se suze pretvaraju u kapi jutarnje rose.

Bela – ovo poetično ime je nastalo od imena Isabela, a znači ‘božje obećanje’. Ime Bella na italijanskom, francuskom, španskom, grčkom i portugalskom znači ‘lijepa’.

Elza – skraćeno je od Elizabeta koje je nastalo od jevrejskog imena Elisheva i znači ‘zakletva Bogu’ , a takođe i ‘bog je moja radost’.

Henri – ime popularno u engleskoj kraljevskoj lozi nastalo je od germanskog imena Heimrich koje se sastoji od njemačke riječi ‘heim’, što znači dom i ‘rich’, što znači ‘vladar’.

Lili – Lily na engleskom znači ‘ljiljan’, ovo nježno ime poteklo je od latinske riječi ‘lilium’ i grčke riječi ‘leirion’, a kasnije se koristilo kao pridjev koji znači ‘čisto’ i ‘bijelo’.

Rosa/Roza – ženstveno i nježno ime latinskog porijekla koje znači ‘cvijet’, odnosno ‘ruža’.

Simon – ovo ime je grčkog i jevrejskog porijekla, a označavalo je jednostavnog i čistog čovjeka. Ime se pojavljuje u Starom, kao i u Novom zavjetu.

Vilijam – ime dolazi od imena William koje ima engleske korijene, a znači ‘odlučni zaštitnik’ i ‘nepokolebljiv štitonoša’, takođe korijene ima u starom germanskom imenu Wilhelm koje znači ‘ratnik snažne volje’.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković