Omiljena turistička atrakcija - Krivi toranj u Pizi slavi 850. Rođendan

Toranj u Pizi, jedna od najpoznatijih građevina na svijetu, slavi 850. rođendan.

Toranj je jedan od najboljih primjera rada i umješnosti srednjovekovnih graditelja. Obilježavanje ovog značajnog datuma počelo je u avgustu 2023. godine i trajaće godinu dana.

Godina 2023. je godina u kojoj Toranj u Pizi slavi dupli rođendan. Izgradnja je započela prije tačno 850 godina, 1173. godine, a njegova zvanična inauguracija desila se prije tačno 650 godina, 1373. godine.

Kada je prije 850 godina postavljen prvi kamen temeljac niko nije mogao da zna da će nakon svega pet godina toranj početi da se krivi što će ga učiniti poznatim u čitavom svijetu. Toranj je još uvijek tu zahvaljujući velikoj brizi svjetski poznatih stručnjaka koji međusobno sarađuju na njegovom očuvanju.

"Nadam se da će još dugo izdržati. Na raspolaganju nam je grupa sjajnih eksperata i nagib se smanjuje kao i popuštanje tla. Imamo odlične izvještaje i činimo sve da toranj ostane tu gdje jeste", rekao je Andrea Maestreli, predsjednik "Opera Primaziale Pisana".

Toranj je visok 57 metara, izgrađen je blizu katedrale Santa Maria Asunta i trebalo je da prođu dva vijeka ne bi li bio završen, upravo zbog kontinuiranih prekidanja usljed nestabilnog terena.

Nekoliko puta je bilo rizika od rušenja, da bi se danas vratio na ugao koji je imao prije oko 200 godina zahvaljujući oprugama koje ga pridržavaju i drugim zaštitnim mjerama koje bi trebalo da omoguće da toranj ostane na svom mjestu još najmanje tri vijeka.

"Nekoliko puta sam se popeo na sam vrh. Vrlo dobro se sjećam kada je zatvoren po hitnom postupku, a imao sam tu čast i da se među prvima popnem kada smo ga opet otvorili. U toku svih ovih godina sam dovodio ovde značajne ličnosti. Očekuje nas veliki posao, puno radova da obnovimo i uljepšamo zonu", rekao je Đuzepa Konti, gradonačelnik Pize.

Toskana je jedna od najomiljenijih meta evropskih turista. Broj stranaca tokom ove godine, porastao je za 22 odsto u odnosu na prethodnu.

Pizu najviše, pored turista iz Evrope, posjećuju Amerikanci, Meksikanci, Njemci i Holanđani. Toranj u Pizi je jedan od najpoznatijih spomenika na svijetu.

Plato čudesa na kome se toranj nalazi predstavlja pravi srednjovekovni urbanistički dragulj sa Katedralom, Krstionicom, Zvonikom i Grobljem poznatim kao Kampo Santo ili sveto polje.

Tokom narednih godinu dana ovo mesto biće bogato dešavanjima, a čitav grad Piza domaćin gostima iz čitavog svijeta koji žele da se pridruže rođendanskom slavlju slavnog krivog tornja.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković