U ovoj državi će se voće i povrće izdavati na recept umjesto ljekova

Nova metoda u liječenju hroničnih bolesti.

Američka savezna država Kalifornija testira novu metodu u borbi protiv hroničnih bolesti i mijenja klasično shvatanje ljekarskog recepta.

Ovaj projekt nosi naziv "recept za hranu" i predstavlja novi program u kojem se zdrava hrana propisuje umjesto lijekova. Tako, na primjer, dijabetičari svake dvije sedmice mogu besplatno dobiti kutiju s voćem, povrćem, piletinom, kinojom i drugim zdravim namirnicama na kućnu adresu.

Pobornici ovog pristupa smatraju da program može pomoći u borbi protiv hroničnih bolesti, smanjiti troškove liječenja i glad. Program je primarno usmjeren prema starijim osobama.

Ovu ideju je podstakla inicijativa „Food is medicine“ (Hrana je lijek) čiji članovi smatraju kako pravilna ishrana može spriječiti i liječiti hronične bolesti. Prema jednoj studiji, promoviranjem zdrave ishrane moguće je smanjiti ogromne troškove u zdravstvenom sistemu. Postojeći programi pokazali su pozitivne rezultate u smanjenju gojaznosti, visokog krvnog pritiska i šećera u krvi.

Međutim, uvođenje ovakvog programa nailazi na brojne izazove pa je potrebno edukovati i pacijente i zdravstvene radnike.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković