Ovo su najbolji načini da produžite život svom psu

Psi imaju kraći životni vijek od ljudi, ali postoje načini kako produžiti njihov život i osigurati da provedu kvalitetne godine.

Veterinari dr. Aziza Glass i dr. Gerardo Perez-Camargo iz kompanije Freshpet naglašavaju važnost ljubavi, brige i visokokvalitetne hrane za zdravlje starijih pasa te kako to može produžiti njihov život.

Redovni veterinarski pregledi, uravnotežena prehrana, čišćenje zubi i održavanje zdrave tjelesne težine ključni su faktori, naglašavaju dalje za Newsweek. Dodaju da je psima važno pružiti i mentalnu stimulaciju i ljubav kako bi njihov život bio ispunjen i sretan.

Redovni veterinarski pregledi: Redoviti veterinarski pregledi ključni su za rano otkrivanje bolesti i pravovremeno liječenje. To uključuje godišnje preglede za odrasle pse i štence te polugodišnje preglede za starije pse.

Uravnotežena i nutritivna prehrana: Hranjenje psa kvalitetnom i svježom hranom pomaže u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. Svježa hrana može privući apetit i pružiti važne hranjive supstance.

Čišćenje zuba: Redovno čišćenje zuba i održavanje oralnog zdravlja važno je za sprječavanje parodontalnih bolesti i očuvanje općeg zdravlja psa.

Održavanje zdrave tjelesne težine: Gojaznost može imati ozbiljne posljedice po zdravlje pasa, uključujući razvoj dijabetesa i drugih bolesti. Praćenje težine i redovito vježbanje važni su za održavanje idealne tjelesne mase.

Primjenom ovih savjeta, vlasnici pasa mogu pomoći svom ljubimcu da žive duže i zdravije, zaključuje Newsweek.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković