U ovoj zemlji novčano nagrađuju parove ako je mlada mlađa od 25 godina

Kineski istočni okrug Changshan nudi novac za mladence u vrijednosti od 126 eura, ali samo ako je mlada mlađa od 25 godina.

Naime, oni nastoje da podstiču brakove i rađanje djece u mladoj dobi. To je jedna od posljednjih mjera za podsticanje mladih na sklapanje braka usred sve veće zabrinutosti zbog pada nacionalnog nataliteta. U izvještaju, koja je nedavno objavljena na službenom WeChat profilu okruga Changshan, navodi se da je nagrada za podsticanje "braka i rađanja djece tokom mlade dobi". Takođe je uključivao niz subvencija za brigu o djeci, plodnost i obrazovanje za parove koji imaju djecu.

Inače, kineske vlasti zabrinute su zbog prvog pada stanovništva, koji se dogodio nakon 60 godina pa pokušavaju preduzeti niz mjera za povećanje nataliteta, uključujući finansijske poticaje i poboljšane ustanove za brigu o djeci.

Minimalna dob za brak u Kini za muškarce je 22 godine, a 20 godina za žene. Međutim broj brakova je opao u odnosu na protekle godine što je ujedno smanjilo i natalitet. Samo prošle godine bilo je 800.000 brakova manje nego u 2021. godini.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković