Ovo je najmanje posjećena zemlja na svijetu(video)

Na stranici World Population Review objavljena je lista najmanje posjećenih zemalja svijeta, a predvodi je pacifička ostrvska zemlja Tuvalu.

Putovanja, bilo zbog posla ili iz zadovoljstva, sastavni su dio modernog života i veliki doprinos ekonomijama mnogih zemalja. Neke od najpopularnijih turističkih odredišta su Francuska, Španija i Sjedinjene Američke Države.

Bangkok je najposjećeniji grad na svijetu s približno 22 miliona posjetilaca godišnje.

Kad se radi o destinacijama koje su manje popularne postoje brojni mogući razlozi zašto bi jedna zemlja mogla da bude manje popularna od druge. Na primjer, mnoge ostrvske zemlje u Pacifiku su izrazito udaljene, što ih može učiniti prilično skupim i zahtjevnim zbog vremena koje je potrebno za dolazak.

Druge zemlje mogu da budu blizu, ali i pretjerano skupe ili im nedostaju privlačne atrakcije. Neke možda imaju nerazvijenu turističku ponudu, što može da učini posjete logistički izazovnim. Neke su jednostavno premale da ugoste ogroman broj turista. Konačno, neke zemlje mogu da budu percipirane (ispravno ili netačno) kao opasne ili teško posjećene.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, udaljena pacifička ostrvska država Tuvalu je najmanje posjećena zemlja na svijetu. Ova mala ostrvska država od samo 12.000 ljudi ugostila je samo oko 3.700 posjetilaca u 2019. Međutim, važno je napomenuti da turizam raste u Tuvaluu, koji je u 2012. primio samo 1.100 posjetilaca.

Turizam u Tuvaluu je uglavnom fokusiran na kristalno plavo more i plaže s palmama. Ronjenje je posebno popularna atrakcija zahvaljujući zaštićenom području od 33 kilometra kvadratna prepuna koralnih grebena, laguna i staništa životinja (uključujući morske kornjače).

Lista od 10 najslabije posjećenih zemalja svijeta prema Svjetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih nacija pored Tuvalua uključuje i Maršalska ostrva, Nijue (samoupravna teritorija Novog Zelanda), Kiribate, Mikroneziju, ostrvo Monserat, Solomonska ostrva, Sao Tome i Principe, Komore i Gvineju Bisau.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković