Spavanje na poslu - I to će biti moguće(video)

Japanski naučnici razvili su posebnu kapsulu koja zaposlenima omogućava da na poslu tokom pauze zadremaju u stojećem položaju.

"Džirafnep" je kreiran po uzoru na dugovrate životinje poput lama, alpaka i žirafa, koje nekada zaspu u vertikalnom položaju.

Japanci su poznati kao veliki radoholičari koji na poslu provode i po 14 do 16 sati dnevno marljivo radeći. Ipak, i njima je potreban odmor, a otud i ideja japanske kompanije Kojudžu Gohan da se kreira posebna, inovativna kapsula u kojoj zaposleni mogu da dremnu tokom pauze na poslu.

Kapsula je po veličini najpribližnija telefonskoj govornici, visne oko dva i po metra i širine oko 1,2 metra, a ona sadrži niz platformi na koje se čovjek može nasloniti u što prirodnijem položaju za spavanje, dok posebni zidovi blokiraju buku koja dolazi sa spoljašnje strane. Unutar kapsule nalazi se i senzor za dim i diskretna rasvjeta.

Kapsula za spavanje će povećati produktivnost zaposlenih

Dizajneri kapsule "Džirafnep" tvrde da će pomoći u poboljšanju produktivnosti zaposlenih i njihovom opštem zdravlju. Naučna istraživanja pokazala su da mnogi ljudi doživljavaju fizički umor i stres, ali da kratak san tokom posla može umnogome poboljšati performans zaposlenih. Ipak, dizajneri preporučuju da spavanje u kapsuli ne traje duže od 20 minuta, jer se tako može omesti noćni san.

Uređaji poput ovoga u budućnosti bi mogli da se nađu ne samo u japanskim kancelarijama, već i u lokalnim restoranima, kafićima i drugim poslovnim prostorima, čime će se svim zaposlenima dati prilika da se brzo oporave tokom dana.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković