Crtani lik uz koji su odrasle generacije - Paja Patak slavi 89. Rođendan(video)

Mnogi od nas su odrasli gledajući crtane filmove o Paji Patku.

Sjećamo se scena u kojima on gubi strpljenje zbog sitnica i upada u smiješne situacije. Ovaj crtani junak ugledao je svjetlost dana 9. juna 1934. godine.

Kočoperni patak obučen u plavo mornarsko odijelo, sa crvenom leptir mašnom i plavom kapom, već 89. godina predstavlja jednog od najpoznatijeg junaka Volta Diznija.

U  kratkometražnoj seriji „Luckasta simfonija“ pojavio se sa Mikijem Mausom kome je popularnost počela da opada, pa je Volt Dizni osmislio Paju Patka koji je sušta suprotnost po temperamentu od njega.

Paja i Miki prvi put su se pojavili u crtanom filmu „Pomoć siročićima“, 1934. godine. Paja je imao svoj strip, video igricu “Kingdom Hearts”.

Bio je ko-voditelj Oskara 1958.godine uz malu pomoć Boba Houpa, Džeka Lemona i Džimija Stjuarta. Po njemu je nazvan asteroid 1995. godine, a ima i zvijezdu na Holivudskom bulevaru slavnih.

Ne treba zaboraviti Pajine sestriće Raju, Gaju i Vlaju, koji nisu uspjeli da mu ukradu svijetla pozornice, kao ni dejvojku Patu. U Americi se 9. jun obilježava kao Nacionalni dan Paje Patka.

Paja Patak je zbog popularnosti postao stalni član Diznijeve družine pored Mikija, Mini, Plutona i Šilje.

 Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković