Laskava titula – proglašen grad u kojem su ljudi najljubazniji

Najljubazniji ljudi, ali na listi najskupljih gradova na svijetu u 2023. - Cirih je šesti.

Kada birate mjesto gdje ćete otputovati, ljubaznost lokalnog stanovništva svakako je važna, jer ne želite doći negdje gdje se osjećate nepoželjno. Čak i odredište s najvećim atrakcijama može ostaviti kisjeo ukus ako se na kraju osjećate nesigurno.

Srećom, ogroman je broj gradova gdje se tako nećete osjećati. Iako se može činiti da je ljubaznost teško izmjeriti, kompanija za skladištenje prtljaga Bounce se upustila u taj poduhvat. Bounceova studija rangirala je gradove u Evropi uzimajući u obzir čitav niz faktora, od stope kriminala i sreće do LGBTQ+ stavova, prenosi Pun kufer.

Na vrhu se na kraju našao grad iz zemlje satova, banki i sira – Cirih.

Grad je zaradio savršenu ocjenu za prihvaćanje pripadnika LGBTQ+, a istovremeno i visoku ocjenu za sreću i nisku za kriminal, te se prema zadatim kriterijumima pokazao kao najprijateljskija destinacija u Evropi.

Uprkos tome, ne važi za omiljenu destinaciju među  turistima i lako je konstatovati razlog. The Economic Intelligence Unit (EIU) je u svom najnovijem istraživanju troškova života, koji prati cijene preko 200 dolara i usluga u 172 grada širom svijeta, stavio Cirih na 6. mjesto liste najskupljih gradova na svijetu. Cirih je i prvi evropski grad na toj listi (top 5 čine Singapur, Njujork, Tel Aviv, Hong Kong i Los Anđeles).

Inače, po ljubaznosti, „srebrnu medalju“ osvojio je Kopenhagen, takođe uglavnom zahvaljujući nivou sreće i prihvatanju LGBTQ+ populacije, dok je treći Minhen, koji ima izuzetno nisku stopu kriminala.

U top 10 gradova prema ovom istraživanju su još i Amsterdam, Beč, Stokholm, Berlin, Prag, Edinburg i Dablin.

 Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković