Ima 1.788 soba, 257 kupatila i samo jedan dan u godini je otvoren za goste: Najveći dom na svijetu i sav je od zlata(video)

Najveća palata na svijetu ujedno je i najveća porodična kuća ikada napravljena.

Posjedovati veliku kuću je fantazija koju svi imamo. Divimo se vilama bogatih i slavnih, ali jedan dom nas ostavlja bez daha.

Najveća vila na svijetu poznata je kao Istana Nurul Iman. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, to je najveća rezidencija na svijetu.

Palata se nalazi blizu glavnog grada Bruneja, Bandar Seri Begavana, i zvanična je kuća Hasanala Bolkijaha, 29. sultana Bruneja.

Istana Nurul Iman je dom kraljevske porodice, službeno sedište brunejske vlade i sedište sultanata. Budući da mnogi članovi kraljevske porodice imaju državne uloge, oni žive i rade u palati.

Sa svojih 1.788 soba i 257 kupatila, palata u Bandar Seri Begavanu veća je i od Bakingemske palate.

Palata ima garažu za 110 automobila, klimatizovane štale za čak 200 konja i pet bazena. Ovo zdanje se prostire na 200.000 kvadratnih metara.

Zbog svoje veličine palata ima 564 lustera, 51.000 sijalica, 44 stepeništa i 18 liftova.

Sultan posebno voli da sakuplja jedinstvene automobile. Među hiljadama četvorotočkaša, neki su rijetki i napravljeni su samo za njega. Neki od njih su među najskupljim automobilima na svijetu.

Brunejski sultan je takođe ljubitelj umjetnosti, zbog čega palata ima zadivljujuću kolekciju umjetničkih dijela poznatih slikara, uključujući Renoarovu sliku koju je sultan kupio 1980. za 70 miliona dolara.

Vladar Bruneja uživa u luksuzu i eleganciji, a njegova palata je raskošno ukrašena zlatom. Prozori i vrata su ukrašeni pločicama od čistog zlata. Zlato se takođe koristi i za kvake na vratima.

Prema nekim procjenama, palata vrijedi oko 325 miliona evra. Ako poželite da je obiđete, to i možete, ali samo tokom praznika Hari Raja, kojim se obilježava kraj ramazana.

U to vrijeme sultan Bolkijah otvara svoju palatu za javnost i svi su dobrodošli, bez obzira na nacionalnost i vjeru. Ova praksa, poznata kao "rumah terbuka" ili "otvoreni dom", podstiče ljude iz svih društvenih slojeva da se okupe kako bi obiljžili festivale u Brunejima i Maleziji.

Kada je izgrađena, postala je naveća palata na svetu i najveća porodična kuća koja je ikada sagrađena.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković