Ko je zaista napravio prvi selfi?

Selfi možda jeste moderan izraz, ali ima istoriju dužu nego što mislite. A toliko je popularan da je 21. jun postao Međunarodni dan selfija.

Izraz “selfi”, čini se, prvi put je sa ovim značenjem upotrijebljen 2002. godine. Australijanac Nejtan Houp slikao je svoju usnu pocijepanu nakon pada izazvanog pijanstvom prethodne noći i podijelio je sa prijateljima na internet forumu, pravdajući se zbog lošeg fokusiranja riječima – “bio je to selfi”.

Riječ se nije mnogo koristila, sve do 2012. Međutim, tada je razvoj tehnologije odjeknuo tako snažno da je izgledalo kao da čitav svijet odjednom slika autoportret mobilnim telefonom. Već 2013. je Oksfordski rječnik izraz “selfi” proglasio za riječ godine.

Sama ova “titula” je doprinijela tome da se izraz još više učvrsti u govoru, pa ga je danas moguće čuti gotovo svakodnevno.

Ko je zaista napravio prvi selfi?

Ipak, prvi poznati foto-autoportret pripisuje se Robertu Kornelijusu, koji je još 1839. napravio dagerotip samog sebe, piše B92.

Kod dagerotipije nema negativa i slika se pravi direktno na posrebrenoj ploči koja se osvijetljuje u komori, pa se snimak izlaže pari živog srebra i fiksira sumpor-dioksidom. Proces je vrlo osjetljiv, pa se premazivao zlatom i hlorom radi zaštite.

U to vrijeme sve je išlo daleko sporije nego danas – Kornelijus je skinuo poklopac sočiva, utrčao u kadar i pozirao između tri i 15 minuta. Kada je dagerotip bio završen, na poleđini je napisao: “Prva svjetlosna slika ikada napravljena, 1839”.

Pojava prenosive Kodakove boks kamere 1900. dovela je do širenja tehnike pravljenja autoportreta fotografskim aparatom. Obično se snimao odraz u ogledalu, a kamera je bila na nekom predmetu u bllzini ili tronošcu.

Sljedeći selfi kojem se autor zna napravila je ruska velika kneginja Anastasija Nikolajevna 1914, kada je imala samo 13 godina. Tako je postala prva tinejžderka koja je poslala selfi drugarici.

U propratnom pismu napisala je: “Slikala sam svoj odraz u ogledalu. Bilo mi je veoma teško jer su mi ruke drhtale”.

Prva poznata selfi fotografija nastala na način kako se to radi danas nastala je u decembru 1920. Snimili su je glavni fotografi kompanije Bajron, foto-studija koji postoji već 128 godina. Na slici na kojoj su petorica fotografa, dvojica drže kameru jer je bila preteška za jednu ruku.

 

Izvor i foto:CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić