Nevjerovatno ali...: Pronađena "ČOKOLADNA ŽABA"(video)

Riječ je o drvo žabi koja je zbog svoje boje nazvana "čokoladnom žabom".

Grupa australijskih naučnika je u prašumi Nove Gvineje otkrila "čokoladnu žabu".

"Najsličnija ovoj žabi je australijska zelena drvo žaba. Izgledaju vrlo slično. Jedna je zelene boje, dok je ova nova, pronađena vrsta lijepe čokoladne boje", ukazao je Paul Oliver iz Centra za globalno zdravlje i sigurnost hrane u Queenslandu.

Pronalazak ove vrste žabe je opisao u koautorskom radu u Australijskom časopisu za zoologiju.

Australija i Nova Gvineja su prije 2,6 miliona godina bile jedna kopnena cijelina. Sada je veća površina Nove Gvineje prekrivena prašumom, dok sjevernom Australijom dominira savana. Zelena žaba ili Litoria Caerula živi u sjevernoj i istočnoj Australiji, kao i na Novoj Gvineji.

"Čokoladna žaba" ili Litoria mira je pronađena 2016. godine i pretpostavlja se da živi na cijelom području Nove Gvineje.

"Novu vrstu žabe smo nazvali Litoria Mira, što na latinskom znači iznenađujuće ili čudno. Nazvali smo je tako jer je bilo iznenađujuće pronaći vrstu koja je vrlo slična drvo žabi, ali je drugačije boje", obrazložio je Oliver.

Istakao je da je razumijevanje biotičke razmjene između Nove Gvineje i sjeverne Australije presudno za razumijevanje kako se proširivala i smanjivala površina prašume i savane, piše CNN.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković