Povrće kao muzički instrument: Znate li za sjajni Vegetable Orchestra?(video)

Vegetable Orchestra je austrijska muzička grupa čiji su muzički instrumenti u potpunosti napravljeni od svježeg povrća. Oni su najistaknutiji svjetski predstavnici ovog rijetkog žanra.

Grupa je formirana 1998. godine i sastoji se od 10 muzičara, kuvara i tehničara za zvuk. Svi članovi su aktivni u raznim umjetničkim sferama i zajedno rade na konceptualizaciji i ostvarivanju projekta.

Bend tvrdi da je poznavanje različitih umjetničkih disciplina ključno u daljem stvaranju muzike posredstvom povrća.

Njihov cilj je da kreiraju zvučno iskustvo koje se može osjetiti svim čulima.

Inspiraciju za ovaj čudan poduhvat sviranja na povrću, orkestar nalazi u muzičnom konceptu Fluksus pokreta. Prepoznatljiv repertoar orkestra duboko je povezan sa muzičkom umjetnošću, eksperimentalnom i elektronskom muzikom. Oni sviraju obrađena djela Igora Stravinskog, pionira elektronske muzike poput Kraftverka ili austrijskog benda Radian, kao i sopstvene kompozicije.

Instrumenti su kreacija članova benda i sastoje se od uključuju pojačala od šargarepe, klapalice napravljene od jaja, trube od tikvica i mnogog drugog povrća, koje se pojačava upotrebom posebnih mikrofona.

Instrumeni se prave iznova za svaki nastup, samo sat vremena prije izlaska benda na scenu. Za izradu instrumenata koriste najsvježije povrće, a poslije nastupa povrće završi u supi.

Vegetable Orchestra izdao je tri CD-a: Gemise (1999), Automate (2003) i Onionoise (2010), a nastupali su na turnjama kroz Evropu, Ameriku, Kinu i Singapur.

Grupa je veoma popularna u i izvan granica svoje rodne Austrije, a njihovi koncerti su uvijek rasprodati. Izgleda da svi žele da vide i čuju kakve divne zvuke povrće može da proizvede.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković