Korona PASOŠI ODOBRENI u EU: Evo koliko će važiti i u kakvom obliku će se izdavati(video)

Evropski parlament je velikom većinom prihvatio uvođenje „EU covid-19 sertifikata“ i zakonodavnog okvira, koji izbjegava putne prepreke i diskriminaciju nevakcinisanih ljudi.

„EU sertifikat za Covid-19“ treći je zvanični naslov dokumenta koji treba da reguliše prekogranično putovanje u Evropsku uniju. Pod ovim imenom prihvatila ga je ogromna većina u Evropskom parlamentu, uspostavljajući tako sporazum o pravnom okviru po kome bi covid pasoši trebalo da važe 12 mjeseci", prenosi Euractiv.

Dokument u digitalnom ili papirnom obliku potvrđuje da je osoba vakcinisana protiv kornavirusa, da je dobila negativan test ili da se već oporavila od zaraze, ali poslanici Evropskog parlamenta insistirali su da se covid pasoši ne koriste kao putne isprave i da ne budu preduslov za ostvarivanje prava slobodnog kretanja. Oni smatraju da nosioci tajnih pasoša ne bi trebalo da budu podvrgnuti karantinu, novom testiranju ili samoizolaciji i da treba izbjegavati diskriminaciju nevakcinisanih građana. Takođe sugerišu da članice EU svojim turistima pruže „univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje“.

Uspostavljen je i zakonodavni okvir za regulisanje prekograničnog kretanja građana zemalja koje nisu članice EU.

Akcenat je stavljen i na prihvatanje sertifikata o vakcinaciji koje je odobrila Evropska agencija za ljekove, dok je odluka o prihvatanju ostalih vakcina prepuštena državama članicama.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković