Duga 25 METARA: Vjenčanica princeze Dajane OVOG LJETA biće prikazana u javnosti

Pored Dajanine vjenčanice, izložba će takođe sadržati važne i nikad viđene istorijske modne komade poput tkanine koja je korišćena za haljinu koju je kraljica Elizabeta II nosila još 1937. godine.

Vjenčanica princeze Dajane biće sastavni dio izložbe koja će se ovog ljeta održati u Kensingtonskoj palati povodom obilježavanja 60. rođendana princeze i 40 godina od dana vjenčanja s princom Charlesom.

 Kustosi kraljevske palate objavili su u ponedjeljak da su princ William i princ Harry dali dozvolu da haljina njihove majke bude uključena kao središte nove privremene izložbe pod nazivom "Royal Style in the Making", koja se otvara 3. juna u Kensingtonskoj palati.

Prvi put nakon 25 godina voluminozna haljina od čipke s velom dužine 25 metara, koju su dizajnirali Elizabeth i David Emanuel, biće prikazana u javnosti.

Izložba će ispitati odnos modnih dizajnera i njihovih kraljevskih klijenata kroz godine. Pored Dajanine vjenčanice, izložba će takođe sadržati važne i nikad viđene istorijske modne komade poput tkanine koja je korišćena za haljinu koju je kraljica Elizabeta II nosila još 1937. godine.

"Naša ljetnja izložba u palati Kensington prikazaće neke od najvećih talenata britanskog dizajna, čiji je rad presudan za oblikovanje vizuelnog identiteta kraljevske porodice tokom dvadesetog vijeka", rekao je kustos izložbe Matthew Storey.

Prvog jula, kada bi bio Dajanin 60. rođendan, biće otkrivena i statua pokojne princeze koju su naručili William i Harry u znak obilježavanja dvadesete godišnjice Dajanine smrti i, kako piše Vanity Fair, "prepoznavanja njenog pozitivnog uticaja u Velikoj Britaniji i širom svijeta".

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković