Italijanski Robinzon napušta ostrvo nakon više od 30 godina

Mauro Morandi (81), nasukao se 1989. godine na ostrvo Budeli blizu Sardinije (poznatom po ružičastoj pjeskovitoj plaži), nakon što se njegov katamaran pokvario na putu ka južnom Pacifiku. On je tada otkrio da “čuvar” tog ostrva treba da se penzioniše kroz dva dana, pa je odlučio da odustane od svog putovanja, proda čamac i preuzme njegovu ulogu, prenosi Tanjug.

Međutim, Morandi sada kaže da je odlučio da krajem mjeseca ode sa ostrva, nakon nekoliko prijetnji deložacijom od strane vlasti nacionalnog parka “La Madalena”, koje upravljaju Budelijem od 2016. godine i koje žele da pretvore ostrvo u ono što je opisano kao “centar za ekološko obrazovanje”.

“Odustao sam od borbe. Poslije 32 godine ovdje, osjećam se veoma tužno što odlazim”, rekao je Morandi.

Morandi, porijeklom iz Modene u centralnoj Italiji, rekao je da se useljava u mali stan na obližnjoj Madaleni, najvećem ostrvu arhipelaga.

“Živjeću na periferiji glavnog grada, pa ću tamo ići samo u kupovinu, a ostatak vremena ću biti sam. Moj život se neće promijeniti prevše i dalje ću gledati u more”, rekao je.

On je godinama bez problema čuvao ostrvo, raščišćavao mu staze, održavao plaže i podučavao ljetnje izletnike o njegovom ekosistemu. Ali Morandijeva uloga je dovedena u opasnost kada je privatna kompanija, koja je bila vlasnik ostrva, bankrotirala.

Planovi da se ostrvo 2013. godine proda Majklu Harteu, biznismenu sa Novog Zelanda koji se obavezao da će zadržati Morandija, osujećeni su nakon protesta i intervencije italijanske vlade.

Sudija sa Sardinije je 2016. godine presudio da se ostrvo vrati u državne ruke.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković