Crvena plaža: Interesantno mjesto koje nema veze sa kupanjem i sunčanjem

U Lijaoning na sjeveroistoku Kine svake jeseni pristiže veliki broj turista kako bi na ušće rijeke Šuangtaizi bar na kratko uživali u nestvarnom prizoru crvene močvare, jedinstvene u svijetu, kako po svojoj neobičnosti, tako i po izuzetnoj ljepoti.

Ovu najveću i najbolje očuvanu crvenu močvaru na svijetu, koju još nazivaju i “crvena plaža”, nastanjuju brojne više-manje uobičajene vrste životinja i biljaka, a njena neobična boja potiče od jednogodišnje biljke slanih staništa, primorske jurčice (Suaeda maritima), koja naseljava cijelo ovo prostrano područje.

Naime, ova neobična biljka svake jeseni pretvara čak 130 kvadratnih kilometara močvare u ćilim crvenih nijansi, koji opstaje sve do zime, kada se završava njen godišnji ciklus. Biljci savršeno odgovara visok salinitet močvarnog tla, baš kao i mnogobrojnim životinjama koje tu žive, a do sada je u tom rezervatu prirode popisano više od 260 vrsta ptica i 399 vrsta drugih životinja.

Iako je veći dio crvene plaže strogo čuvan i zatvoren za javnost, jedan manji dio močvare je dostupan za turiste, koji svake jeseni tu pristižu da bi se divili fantastično lijepom prizoru kakav se nigdje drugdje ne može vidjeti ni doživjeti.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković