Japanska trešnja procvjetala ranije nego ikad

Cvjetanje japanske trešnje ove godine počelo je najranije u posljednjih 70 godina, a stručnjaci navode da su najvjerovatniji uzrok klimatske promjene.

Uzrok su, navodno, klimatske promjene (Beta/AP) Uzrok su, navodno, klimatske promjene (Beta/AP)

Cvjetanje trešnje prati Japanska meteorološka agencija skoro 70 godina, a zabilježila je da je prva trešnja ove godine procvjetala u Kjotu 26. marta.

Slični rekordi zabilježeni su u više od desetak gradova širom zemlje.

Trešnjin cvijet "sakura" obično cvjeta u aprilu, kada Japan slavi početak nove školske i poslovne godine. Ipak, sada većina drveća procvjeta prije prvog dana škole.

Neki smatraju da je ovo najranije cvjetanje ikada sudeći po zapisima iz istorijskih dokumenata, dnevnika i knjiga poezije iz Kjota.

Naučnik za zaštitu životne sredine Osaka Iasuiuki Aono, koji prati takve dokumente, rekao je da je najranije cvjetanje prije ove godine bilo 27. marta 1612, 1409 i 1236. godine.

"Možemo reći da je to najvjerovatnije zbog uticaja globalnog zagrijevanja", rekao je zvaničnik Japanske meteorološke agencije Shunji Anbe.

Agencija prati 58 "referentnih" stabala trešnje širom zemlje, a ove godine njih 40 je već dostiglo vrhunac cvjetanja, njih 14 u rekordnom roku.

Cvetanje traje obično dve nedelje od pojave prvog pupoljka.

Sakura je vekovima uticala na japansku kulturu i redovno je pominjana u poeziji i književnosti, a smatra se simbolom života, smrti i ponovnog radjanja.

Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković