Sagradio kuću na vrhu zgrade, ne ruše je jer nemaju čime

Građevinsko čudo iz Zenice, kuća na krovu stambene zgrade postala je hit na društevnim mrežama širom BiH, a razlog zašto nije srušena iako postoji odluka još je nevjerovatniji. 

Naime, nadležna gradska firma nije imala čime da sruši kuću.

Stanari pričaju kako je kuća izgrađena, te da se na isti način može i srušiti.

“Ljudi su na konopac gore vukli ciglu. Po 10 cigli, pa se to zidalo. Ako se tako napravilo, mislim da se tako može i srušiti”, rekao je Senad Džanić, stanar zgrade na čijem je vrhu sagrađena kuća.

Safet Agović, koji je na zgradi sagradio kuću, od stanara nije tražio dozvolu.

“Stanari ovog ulaza nisu dali odobrenje. Oni su se bunili, ali je administracija bila spora i niko nije reagovao”, rekao je Senad Džanić i dodao da na krov niko ne može, osim ako ne idu preko balkona i rizikuju.

S gradnjom se nije složila ni gradska uprava. Ali, kažu Zeničani, ništa nije napravljeno. Prošlo je osam godina, a srušilo se samo povjerenje u sistem. Međutim, to je tek početak ove tragikomedije. Gradnju je indirektno finansirala državna administracija, u kojoj radi Safet Agović.

“Problem je što je vlasnik, čovjek koji je to napravio, državni službenik. Čovjek koji radi u državnoj službi krši zakone svoje države. To je nečuveno za ovaj grad”, dodao je Džanić. 

Dio stanara zgrade koji nije htio pred kamere “Dnevnika” kaže da dimničari više ne mogu da obavljaju svoj posao. A radnici koji bi trebalo da poprave krov moraju kroz prozor.

“Stanari su tužili, oni su se žalili i nisu potpisali pristanak, po informacijama koje sam ja dobila od njih. Ali je njihova tužba jednostavno odbačena”, rekla je Sanja Renić iz gradske administracije Zenice i dodala da je život stanara ugrožen jer se ne zna može li ta zgrada izdržati kuću na krovu.

 

Rušenje se neprestano odlaže

Kuća nije srušena jer nadležna gradska firma nije imala čime to da uradi.

“Svojim dopisom kaže da nije u mogućnosti da izvrši rješenje zato što ne posjeduju adekvatnu opremu i mehanizaciju jer su inače oni registrovani za poslove niskogradnje, a ne za poslove visokogradnje”, rekla je Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove.

A onda je firma otišla u stečaj. Osnovana je nova, ali upliću se “više sile”.

“Preduzeće Pd-komgrad-z obavještava da nije u mogućnosti da izvrši prinudno rješenje zato što su grad Zenicu od maja do avgusta 2014. zahvatile katastrofalne poplave. Praktično sve firme bile su angažovane na otklanjanju posljedica”, ispričala je Helvida.

Od poplava su prošle gotovo četiri godine.

“Nakon toga je upućena i jedna urgencija tom preduzeću da se provjeri kada može da izvrši svoje obveze. Nisu odgovorili, što se takođe vidi u spisu”, rekla je Helvida.

Kad će Safet ostati bez krova, ne zna se tačno. Upravni postupak je u toku. Safet nije bio raspoložen za razgovor sa novinarima.

 

Izvor: