Misterija koji muči mnoge: Je li se ovdje nasukala Nojeva barka?

Nahičevanska Autonomna Republika je enklava Azerbajdžana koja se prostire na 5,500 kvadratnih kilometara u južnom Kavkazu. Riječ je o polupustinjskoj regiji koju od Azerbajdžana odvaja Jermenija, a graniči još i s Iranom i Turskom.

U ovom se dijelu svijeta navodno nalazi posljednje počivalište proroka Noje koji je prema Božjem nalogu sagradio barku kako bi spasio sebe, svoju porodicu i sve životinje od velikog potopa. Iako postoji barem pet mjesta koji tvrde isto, Nahičevanci su uvjereni kako je Noje završio svoj 950 godina dug život upravo na njihovom tlu.

Štaviše, u gradu Nahičevanu nalazi se grobnica proroka  koja je izgrađena 2006. godine, a koja obuhvata kameni stub iz nekadašnjeg hrama koji navodno skriva njegove posmrtne ostatke. Lokalno stanovništvo ovo mjesto smatra svetim.

Legenda kaže da se Nojeva barka nasukala na planini Ilandag (2415 metara) u Nahičevanu kada se voda povukla te da je brod „kriv“ za neobičan izgled vrha. Prorok i njegovi sljedbenici ostatak su života proveli na jugu Kavkaza.

Naučna istraživanja pod palicom Paula Esprantea, pak, ukazuju da se Nojeva barka vjerovatno nalazi na planini Ararat u Turskoj. Što vi mislite?

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objaviča: Jasminka Mulić