Godina od početka razornog rata u Gazi: Napad koji je bio okidač

Palestinski militantni pokret Hamas je na današnji dan, prije godinu, u iznenadnom masovnom napadu ubio više od 1.000 građana Izraela i drugih zemalja, većinom civila.

Napad je bio okidač za rat u Pojasu Gaze, koji je odnio živote desetina hiljada Palestinaca i za godinu dana prerastao u sukob regionalnih razmjera, uz stalnu prijetnju pogoršanja i dalje eskalacije.Rano ujutro 7. oktobra 2023. godine, pripadnici Hamasa, Narodnog fronta za oslobođenje Palestine i Islamskog džihada izvršili su iz Pojasa Gaze upad unutar Izraela, na godišnjicu Jomkipurskog rata 1973. godine.Hamas je ispalio više hiljada projektila na prostore oko Pojasa Gaze i na izraelske gradove.U napadu ektremista ubijeno je, prema izraelskim podacima, oko 1.200 lica građana Izraela i stranaca, većinom civila.

Zarobljeno je više od 250 ljudi, koji su odvedeni u Pojas Gaze kao taoci.Napad je izvršen kopnenim putem, ali i sa mora i iz vazduha. Oko 3.000 ekstremista prodrlo je u Izrael moticiklima, automobilima i drugim vozilima.Sa mora, korišćeni su gliseri, a za napade iz vazduha dronovi i paraglajderi.

Izvor: Rtcg

Foto:Vijesti