NATO ostaje posvećen Zapadnom Balkanu"

Lideri NATO usvojili su na samitu u Vašingtonu zajedničku deklaraciju u kojoj se pored drugog navodi da NATO ostaje snažno posvećen bezbjednosti i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana koji je "od strateškog značaja za Alijansu".

"Nastavićemo da unapređujemo politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i bezbjednost i suprotstavili se zloćudnom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber prijetnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri", navodi se sinoć usvojenom tekstu. Dodaje se da su demokratske vrijednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusjedski odnosi od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i da se očekuje nastavak napretka u tom pogledu.

U deklaraciji se navodi i da NATO ostaje posvećen kontinuiranom angažovanju na Zapadnom Balkanu, uključujući i preko kosovskih snaga (KFOR) koje predvodi. Na samitu u Vašingtonu, lideri zemalja članica obavezali su se da da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu na "nepovratnom putu do pune evroatlantske integracije, uključujući članstvo u NATO" i najavili pomoć toj zemlji od 40 milijardi eura u narednih godinu dana, a Kinu su pozvali da prestane da podržava Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

Izvor:RTCG

Foto:Insajder