Ukrajina sigurno ulazi u NATO, ali nakon rata sa Rusijom

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je Ukrajina na "nepovratnom" putu ka članstvu u NATO, podivši tako uvjeravanja da će Kijevu biti dozvoljeno da se pridruži tom zapadnom vojnom savezu, ali tek nakon što se njen rat sa Rusijom završi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se zalagao za čvrste garancije od strane NATO pakta, ;da će Ukrajina pristupiti tom vojnom savezu.  SAD i neke druge zemlje protivile su se članstvu Ukrajine dok traje sukob sa Rusijom, kako bi se izbjeglo da zapadni saveznici budu uvučeni u veći rat. Oni su takođe naglasili da Ukrajina mora da učini značajne korake u borbi protiv korupcije, kao i brojnie druge sistemske reforme.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dugo se oštro protivio namjeri susjedne Ukrajine da se pridruži zapadnom savezu, proglašavajući to zadiranjem u bezbjednost i interese Rusije. Odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je još ranije naglasio da Ukrajina neće moći odmah da se pridruži alijansi. „Da bismo pozvali novog saveznika da nam se pridruži, potreban nam je konsenzus. Svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati članica, ali je prerano reći kada će se to dogoditi“, rekao je on novinarima.

Izvor:RTCG

Foto:Vijesti