Eksplozija kraj broda u Adenskom zalivu, napad vjerovatno izveli Huti

Jemenski Huti su, po svoj prilici, danas napali jedan brod u Adenskom zalivu, saopštilo je britansko nadzorno tijelo za pomorski saobraćaj u tom regionu.

Prema navodima Centra za pomorsku trgovinu britanske vojske, kapetan broda prijavio je eksploziju blizu tog plovila, dok je ono prolazilo kraj Ništuna u Jemenu, nadomak granice te zemlje sa Omanom. Nije saopšten naziv broda ni pod kojom zastavom je plovio, niti kojim je oružjem ono gađano, ali se navodi da je posada bezbjedna. U saopštenju se ističe da je do napada došlo na najudaljenijim krajevima vodenog puta koji je na meti pobunjenih Huta. Oni rutinski gađaju trgovačke brodove letećim i plovećim dronovima otkako je Izrael počeo napade na Pojas Gaze.

Huti za sada ne komentarišu najnoviji napad. Prethodni se desio 28. juna. Jemenski pobunjenici, koje podržava Iran, do sada su napali više od 70 brodova. U njima su poginula četiri pomorca, dva broda su potopljena a jedan brod je otet. Od januara ove godine, SAD gađaju projektilima položaje Huta u Jemenu, ne bi li ih odvratili od napada na trgovačke brodove. Huti tvrde da napadaju samo brodove koji imaju veze sa Izraelom, ali u praksi su na meti i drugi brodovi, uključujući i oni koji plove za Iran.

Izvor:RTCG

Foto:Vijesti