Hamas upozorio da bi širenje izraelskih vojnih operacija moglo podriti pregovore

Palestinski Hamas upozorio je  Izrael da bi širenje izraelskih vojnih operacija u Gazi i raseljavanje hiljada stanovnika, na sjeveru Pojasa, moglo imati ”katastrofalne posljedice” po pregovore o prekidu vatre i oslobađanje izraelskih talaca.

Ta ekstremistička organizacija je u saopštenju navela da je najviši politički lider Ismail Hanije upozorio posrednike na "kolaps" pregovora, rekavši da će premijer Izraela Benjamin Netanjahu i izraelska vojska snositi "punu odgovornost". Prije saopštenja se činilo da su dvije strane smanjile jaz u dugotrajnim pregovorima čiji je cilj uspostavljanje prekida vatre u ratu u Gazi koji traje već više od devet mjeseci.

Očekivalo se da će se pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze obnoviti ove nedjelje, javlja Asošijeted pres. Hamas želi da sporazum osigura potpuno povlačenje izraelske vojske iz Gaze i da se rat završi. Izrael kaže da ne može da zaustavi rat prije eliminacije palestinske ekstremističke organizacije. Posleratno upravljanje Gazom i bezbjednosna kontrola nad enklavom su takođe sporna pitanja. Izrael je započeo rat u Gazi posle napada Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7.oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, najviše civila i oteto više od 250 talaca. Od tada je u izraelskim kopnenim ofanzivama i bombardovanju ubijeno više od 38.000 ljudi u Gazi po podacima tamošnjeg ministarstva koje ne pravi razliku između civila i boraca u bilansu žrtava. Rat je prouzrokovao masovno razaranje širom teritorije pod opsadom i raseljavanje većine od 2,3 miliona stanovnika,često više puta.

Izvor:RTCG

Foto:Naslovi.net