Toplotni talas u SAD ruši temperaturne rekorde i odnosi živote

Dugotrajni toplotni talas koji je već oborio sve rekorde temperatura širom SAD nastavio je da zagrijeva zapadne djelove zemlje, gdje je jedna osoba izgubila život, dok je na istoku povećao vlažnost i vazdušni pritisak. Upozorenje o prekomjernoj toploti – najviše upozorenje Nacionalne meteorološke službe (NWS) – na snazi je za oko 36 miliona ljudi, ili oko 10 odsto stanovništva.

Na desetine lokacija na zapadu i sjeverozapadu zemlje izmerena je temperatura jednaka ili veća od prethodnih toplotnih rekorda. Mnoga područja u sjevernoj Kaliforniji su premašila temperaturu od 43,3 stepena Celzijusova, a grad Reding je dostigao rekordnih 48,3 stepena. Visoka temperatura od 53,3 stepena zabilježena je tokom vikenda u Nacionalnom parku Dolina smrti u istočnoj Kaliforniji, gdje je posjetilac preminuo od izloženosti toploti, a druga osoba je hospitalizovana, rekli su zvaničnici. Zbog visokih temperatura, helikopteri hitne medicinske pomoći nisu bili u mogućnosti da reaguju, jer letjelica generalno ne može bezbjedno da leti na temperaturi iznad 48,8 stepeni, rekli su zvaničnici.

U Pustinji u Nevada, izvan Las Vegasa, juče je postavljena rekordna temperatura od 48,8 stepeni. I širom Oregona je oboreno nekoliko rekorda — uključujući i Salem, gde je temperatura juče dostigla 39,4 stepena. „Pijte dosta tečnosti, ostanite u klimatizovanoj prostoriji, klonite se sunca i proverite rodbinu i komšije. Mala djeca i kućni ljubimci nikada ne bi trebalo da budu ostavljani bez nadzora u vozilima ni pod kojim okolnostima“, savjetovala je meteorološka služba za oblast Baltimora. Upozorenja o visokim temperaturama proširena su čak i na lokacije koje se nalaze na većim nadmorskim visinama, uključujući oko jezera Tahoe, na granici Kalifornije i Nevade, a meteorološka služba u Rinu, Nevada, upozorava na „velike uticaje rizika od toplote, čak i u planinama“. Meteorološke službe najavile su još više temperature, te se u Dolini smrti u saveznoj državi Kalifornija tokom nedelje očekuju 54 stepena. Najtoplija temperatura ikada zvanično zabilježena na Zemlji bila je 56,67 stepeni Celzijusivih u julu 1913. u Dolini smrti.

Izvor:RTCG

Foto:Standard