Međunarodni sud pravde odlučuje o naredbi za obustavu ofanzive na Rafu

Međunarodni sud pravde danas će donijeti odluku o zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.  Južna Afrika je prošle nedelje zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi obustavu celokupne operacije IDF-a u Gazi, a posebno u Rafi, navodeći da će to učiniti život u Pojasu Gaze neodrživim i samim tim prekršiti Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Istovremeno, izraelski zvaničnici ne odustaju od raspoređivanja dodatnih snaga u Rafi. Zadaćemo veoma težak udarac Hamasu, poručuje ministar odbrane Joav Galant, dok portparol IDF-a ističe da izraelske snage u Rafi "rade ciljano i precizno". I portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari poručuje da je "Hamas divlji i varvarski". "Idemo na Hamas. Oslobodićemo naše taoce", naglašava Hagari. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka izraelskih napada ubijeno najmanje 35.800 Palestinaca, a ranjeno 80.011 ljudi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj naveo je da su svi donatori EU obnovili svoju podršku Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA). Ipak, sve je teža situacija u Pojasu Gaze. Bolnica Al-Aksa u centralnoj Gazi uskoro će prestati sa radom zbog nedostatka goriva za rad generatora u bolnici, saopštile su palestinske vlasti. Portparol njemačkog kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt poručio je da će Njemačka uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ukoliko Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje.

Izvor:RTCG

Foto: Beta/AP Photo/Leo Correa