Otkriven tunel koji spaja djelove centralne Gaze sa glavnim gradom

Izraelska vojska je  objavila da je pronašla deset kilometara dug tunel koji spaja djelove centralne Gaze sa glavnim gradom Gaza Sitijem na sjeveru. Tunel prolazi kraj Turske bolnice u centralnom dijelu i Univerziteta Israa u Gaza Sitiju.

Objavljene su fotografije i video snimci za koje vojska tvrdi da pokazuju unutrašanjost tunela sa dugim hodnicima, stepenicima, krevetima i oružjem, pored ostalog. Vojnici su uništili više zgrada u kampusu Univerziteta Israa u januaru, tvrdeći da ih je Hamas koristio u vojne svrhe. Hamas je potvrdio da je izgradio stotine kilometara tunela širom Gaze. Jedan od glavnih ciljeva izraelske ofanzive je da se uništi mreža tunela za koju izraelski lideri kažu da ih Hamas koristi da se u njima kreću borci te islamističke organizacije, prenosi oružje i za snabdevanje širom teritorije.

Izrael optužuje Hamas da koristi civile kao žive štitove i pronašao je mnoge podzemne tunele ispod džamija , škola, bolnica i postrojenja UN. Neki taoci oteti na jugu izraela 7.oktobra tokom napada Hamasa su rekli da su držani u tunelima. Vojnici su našli slične tunele širom Gaze tokom rata koji traje gotovo pet mjeseci.

Izvor:RTCG

 Foto: Reuters