Izraelski specijalci oslobodili dva taoca u raciji u Rafahu

Izraelska vojska objavila je kako je oslobodila dva taoca tokom racije koje su njene specijalne jedinice izvele u noći 11. februara u Rafahu na jugu pojasa Gaze.

Taoci su prevezeni u bolnicu Sheba u centralnom Izraelu gdje su pregledani te je ustanovljeno kako se nalaze u dobrom stanju. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je uoči ofanzive na Rafu da će izraelska vojska obezbijediti "siguran prolaz za civilno stanovništvo" ističući da je pobjeda nadohvat ruke. Ističe da ima "dovoljno" živih izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi, da se opravda izraelski rat u regionu. Hamas upozorava da će izraelska ofanziva na Rafu staviti tačku na pregovore, te ukazuje da su u izraelskim udarima na pojas Gaze u proteklih 96 sati ubijena dva izraelska taoca, a teško ranjeno njih osam. Povodom najavljene izraelske operacije u Rafi reagovale su Ujedinjene nacije, Bela kuća, kao i brojne države Bliskog istoka, upozoravajući na moguće ishode. Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da Izrael ne treba da nastavi sa vojnom operacijom u Rafi bez plana da osigura bezbjednost za oko milion ljudi koji se tamo nalaze, saopštila je Bijela kuća. Reagovala je i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je poručila da će bilo kakva izraelska ofanziva na Rafu imati razorne posljedice. Oglasila se i izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel koja je poručila da se civili u Rafi moraju zaštititi jer nemaju gdje da odu.

Istovremeno se borbe nastavljaju širom Pojasa Gaze. IDF je saopštio da su trupe na terenu eliminisale borce i infrastrukturu Hamasa u zapadnom delu Kan Junisa. Ministarstvo Gaze je, s druge strane, saopštilo da je ukupno 28.176 Palestinaca ubijeno, a 67.784 povrijeđeno u izraelskim udarima na tu enklavu od 7. oktobra. Palestinski predsjednik Mahmud Abas doputovao je u Dohu na razgovore o obezbjeđivanju primirja u ratu u Gazi. Došlo je i do novih napada izraelske vojske na položaje Hezbolaha u južnom Libanu. IDF kaže da je pogodio osmatračnicu, zgradu i dodatnu infrastrukturu Hezbolaha.

Izvor:RTCG