Nije potpisan nikakav sporazum tokom posjete Kim Džong Una

"Nikakav sporazum" nije potpisan tokom posjete sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una Rusiji, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nikakav sporazum nije potpisan i to nije bilo predviđeno", rekao je Peskov novinarima. SAD su izrazile sumnju da Rusija hoće da kupi oružje od Pjongjanga za sukob u Ukrajini, a da Sjeverna Koreja hoće da dođe do naprednih tehnologija za svoje nuklearne i raketne programe. Kim Džong-un je doputovao u Rusiju u utorak, a u srijedu je razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tokom susreta Putin i Kim su jedan drugom poklonili puške, što su pokloni koji se smatraju simboličnom potvrdom strahovanja Zapada. Putin je pohvalio jačanje saradnje dvije zemlje i govorio o izgledima za vojnu saradnju uprkos međunarodnim sankcijama na snazi protiv Pjongjanga zbog njegovih nuklearnih i raketnih programa. Juče je Kremlj potvrdio da je Putin "sa zadovoljstvom" prihvatio poziv sjevernokorejskog vođe da dođe u posjetu Sjevernoj Koreji, mada datum nije određen. Kim Džong Un je jutros na ruskom Dalekom istoku posjetio fabrike avio-industrije, uključujući lovačkih aviona.

Izvor:RTCG