U SAD obilježavaju 22 godine od terorističkih napada

Sjedinjene Američke Države (SAD) obilježavaju 22. godišnjicu terorističkog napada počinjenog na teritoriji te države. U napadu je poginulo skoro tri hiljade ljudi, a kao reakciju SAD pokrenule su globalni rat protiv terorizma.

Počinioci, militanti terorističke organizacije Al Kaide, oteli su četiri komercijalne letjelice, od kojih su dvijema udarili u kule bliznakinje u finansijskoj četvrti na njujorškom Menhetnu, dok su jednu srušili kod Pentagona - sjedišta američkog Sekretarijata za odbranu u državi Virdžinija.

Četvrta letjelica pala je u polje u Šenksvilu u državi Pensilvanija, pošto su se putnici usprotivili otmičarima. To su ujedno i mjesta na kojima se svake godine održavaju centralne manifestacije povodom napada 11. septembra 2001. godine.  Američki predsjednik Džo Bajden neće prisustvovati nijednom od ovogodišnjih memorijala. Umjesto toga, boraviće na Aljasci gdje će obilježavanje provesti u bazi Elmendorf-Ričardson u Enkoridžu, gdje je stigao na putu za Vašington nakon azijske turneje. Bajden će biti u društvu oko hiljadu pripadnika službi za reagovanje u hitnim situacijama - kojima će se i obratiti. Potpredsjednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof učestvovaće na manifestacijama sjećanja na njujorškom Menhetnu.

Izvor:RTCG