Cijena nuklearnog rata bi bila katastrofalna

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je SAD zbog stava usljed tenzija između Turske i Grčke, navodeći kako se SAD ne ponašaju jednako kada je riječ o NATO saveznicima, javlja Anadolija.

Ističući kako nema poređenja u važnosti Turske i Grčke u NATO-u, Erdogan je kazao kako američka administracija ne može naći saveznika kakav je Turska.“Naša očekivanja od Amerike su da ne upliće Grčku u pogrešne kalkulacije i ne dozvoli manipulaciju međunarodnim javnim mišljenjem“, kazao je on.Kritikovao je i nedavnu odluku SAD-a o ukidanju embarga na oružje grčkom Kipru te dodao kako je ukidanje embarga neobjašnjivo u smislu sadržaja i vremena.Navodeći kako nedavni potez SAD-a “neće proći neodgovoreno”, Erdogan je obećao poduzeti sve korake u cilju zaštite kiparskih Turaka.

Osvrnuvši se na rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, Erdogan je kazao kako će danas razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.Dodao je kako predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski očekuje podršku u vezi s četiri regije (u kojima su održani referendumi, op.a.). Erdogan namjerava detaljno razgovarati s Putinom o tome.

Izvor: rtcg