Kina se nada napretku poslije dijaloga

Kina je izrazila nadu da će razgovori između SAD i Sjeverne Koreje dovesti do značajnog napretka u rješavanju problema na Korejskom poluostrvu, izjavio je šef kineske diplomatije Vand Ji u posjeti Pjongjangu.

"Peking u potpunosti podržava napore Sjeverne Koreje o denuklearizaciji Korejskog poluostrva", rekao je Vang, prenosi agencija Sinhua. Prema njegovim riječima, Kina želi da "pojača komunikaciju" sa Sjevernom Korejom i da nastavi da "igra pozitivnu ulogu u pronalsku mirnog rješenja problema na Korejskom poluostrvu".

Vang je prvi šef kineske diplomatije u posjeti Sjevernoj Koreji u posljednjih 11 godina. Do dvodnevne posjete kineskog zvaničnika dolazi u trenutku intenzivnih diplomatskih aktivnosti na Korejskom poluostrvu i nekoliko nedjelja prije istorijskog sastanka lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una i predsjednika SAD Donalda Trampa.

Iako je najveća diplomatska i ekonomska podrška Sjevernoj Koreji, Kina primjenjuje ekonomske sankcije UN usmjerene ka zaustavljanju balističkih i nuklearnih programa Pjongjanga. Istovremeno, Peking poziva na rješavanje krize "kroz dijalog i pregovore" i protivi se oružanoj intervenciji.

Kina je pozdravila i sastanak Kim Džong Una i predsjednika Južne Koreje Mun Džae-Ina koji je održan prije skoro nedjelju dana u demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje.

 

Izvor:RTCG