"Nije bilo civilnih žrtava u napadu u Siriji"

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć da nije bilo civilnih žrtava u nedavnom vazdušnom napadu zapadnih zemalja na vojna postrojenja u Siriji, prenijela je agencija AP.

 Portparolka ministarstva Dejna Vajt je rekla da to svjedoči o preciznosti oružja koji su koristile snage SAD, Velike Britanije i Francuske u napadu i dodala da nijesu tačne tvrdnje Rusije da je sirijska vojska tokom tog napada presrela velikih broj raketa. Američki general Kenet Mekenzi izjavio je na istoj konferenciji za novinare da su SAD uvjerene ali ne i 100 odsto sigurne, da su hemijski agensi bili prisutni na sve tri lokacije koje su bile mete napada u Siriji.

Od potencijalnih agenasa naveo je da bi to mogli da budu hlor i sarin. Dejna Vajt je dodala da su napadi bili uspješni i da sada nema indicija da Sirija priprema ponovo napad hemijskim oružjem.

SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele su vazdušne napade 14. aprila, poslije optužbe da su snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje za napad 7. aprila u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Sirija i Rusija odmah su demantovale da je korišćeno hemijsko oružje u napadu u Dumi gdje stradalo više od 40 osoba.

 

 Izvor:RTCG