Sirija će morati da plati

Potpredsjednik SAD Majk Pens poručio je da će Sirija "morati da plati" ako njena vojska izvede novi napad hemijskim oružjem. Pens tvrdi da su SAD uradile moralno ispravnu stvar kada su napale sirijska postrojenja hemijskog oružja.

On je u Limi rekao da su SAD, Britanija i Francuska izvele "uspješan napad bez civilnih žrtava". Misija je, kako je istakao, u potpunosti ispunjena, prenio je AP. Pens je prethodno izjavio da su vazdušni udari SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju "degradirali i osakatlii" kapacitete hemijskog naoružanja u toj zemlji.

On je kanadskom premijeru Džastinu Trudou, na marginama panameričkog samita u Peruu, prenio da je predsednik Donald Tramp "jasno stavio do znanja svijetu" da Sjedinjene Države "neće tolerisati to hemijsko oružje". Takođe je naveo da su SAD spremne da zadrže te napore ako bude neophodno, prenosi AP. Pens je izrazio nadu da će Rusija i Iran, kako je kazao, zauvijek napustiti hemijsko oružje protiv nedužnih civila. Trudo je ocijenio da su vazdušni napadi bili "nesretni, ali neophodni".

Na Siriju je u toku noći između petka i subote lansirano više od 100 raketa, kao odgovor na navodni hemijski napad protiv civila prethodnog vikenda.

Izvor: RTCG