Uzorci krvi pokazali: Bilo je hemijskog napada

Uzorci krvi i urina žrtava napada u Siriji pokazali su da je bilo upotrijebljeno hemijsko oružje, izjavila su dvojica američkih zvaničnika za kanal NBC Njuz.

"Testovi su pokazali da su uzorci pozitivni na hlorin, a neki i na nervni gas, saopšteno je NBC-ju.

Rusija i Sirija negiraju bilo kakvu umiješanost u navodni napad, ali američki zvaničnici kažu da njihovi obavještajni podaci ukazuju na učešće sirijske vlade.

 Sa druge strane, dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja tek treba da stignu u Siriju radi istrage o napadu u Dumi, saopštio je sirijski ambasador u UN Bašar Džafari.

Duma je poslednji grad u oblasti Istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad, pri čemu su navodno poginule desetine ljudi. \Sirijska pobunjenička grupa "Džaiš al Islam" optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, te da je tom prilikom povrijeđeno više od 500 osoba.SAD, Velika Britanija i Francuska optužuju sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi i prijete raketnim napadom.

 

Izvor: RTCG