Amerika protiv pasoša za vakcinisane

Američka administracija predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je da neće uspostavljati nacionalni sistem “pasoša za vakcinisane protiv Kovida".

Umjesto toga, kako je saopšteno, prepustiće privatnim kompanijama da primijene mehanizme kako bi građani dokazivali da su vakcinisani radi putovanja i drugih aktivnosti.

Ove nedjelje, Njujork je postao prva država koja je ponudila digitalni “pasoš za vakcinu” - besplatnu aplikaciju i vebsajt za dokazivanje negativnog statusa na Kovid, kroz podatak o vakcinaciji ili kroz dokaz o negativnom testu na Kovid 19, prenosi Glas Amerike (VOA).

“Moramo da poštujemo privatnost ljudi. Moramo da budemo sigurni da je sistem precizan i tačan. Definitivno treba još razraditi stvari, ali mislim da će ovo biti dio rješenja”, kazao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Privatne kompanije širom svijeta već koriste digitalne potvrde o vakcinaciji u turizmu, industriji zabave i drugim granama.

Nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Izrael, pokrenule su zvanične, nacionalne sisteme, ali se ne očekujte da će SAD slijediti taj primjer, navodi VOA.

“Neće postojati centralizovana, univerzalna federalna baza podataka o vakcinisanima, niti nalog građanima sa federalnog nivoa da svi imaju istu potvrdu o vakcinaciji", izjavila je na brifingu za novinare Džen Psaki, portparolka Bijele kuće.

Sertifikati o vakcini su kontroverzno pitanje u SAD, a neki republikanski guverneri su čak izdali uredbe kojima se zabranjuje takva vrsta sertifikacije, dodaje VOA.

Bajdenova administracija poziva privatne entitete da pronađu sopstvena rješenja, ali će pružati smjernice da bi se ispunili određeni standardi, što uključuje i dostupnost i finansijsku pristupačnost serfitikacije.

Svjetska zdravstvena organizacija takođe se protivi ideji “Kovid pasoša” za putovanja između različitih zemalja.

“U ovom stadijumu, nismo sigurni da vakcina sprečava prenošenje bolesti, a postojei brojna druga pitanja uz samo pitanje diskriminacije prema ljudima koji neće moći da dobiju vakcinu, iz različitih razloga”, izjavila je Margaret Haris, portparolka SZO.

Izvor: Rtcg