Kim Džong Un posjetio Kinu

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un boravio je u posjeti Kini od nedjelje do danas, prvoj posjeti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011, potvrdili su kineski mediji i dodali da se Kim sastao s predsjednikom Si Đinpingom i izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših sjevernokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua.

"Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila", rekao je lider Sjeverne Koreje, čija je posjeta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka Sjevernoj Koreji, kako pretpostavljaju analitičari. Kineski mediji prenijeli su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Sjeverne Koreje i njegovoj supruzi.

Kim je rekao da je posjeta Kina bila njegov zadatak.Kineski predsjednik je sa svoje strane prihvatio poziv da posjeti Pjongjang. Posjeta Kima Kini predstavlja povratak u prvi plan kineske diplomatije u rješavanju nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba a zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije.

Za sada se ne zna kada će biti održan sastanak Kima i Trampa, osim ranijih najava da bi to trebalo da bude do kraja maja.

 

Izvor:RTCG