Ruski ambasadori pozvani na razgovor

Ruski ambasadori u Varšavi, Viljnusu i Rigi pozvani su danas na razgovor u ministarstvima spoljnih poslova Poljske, odnosno Litvanije i Letonije, u okviru slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, prenosi agencija Frans pres.

Ruska agencija TASS javila je da su ruski ambasadori u sve tri baltičke zemlje Litvaniji, Letoniji i Estoniji kao i u Poljskoj pozvani danas na razgovor oko slučaja bivšeg ruskog špijuna.

Ruski ambasador Sergej Andrejev je rekao sa osmjehom da nema komentara kada je izašao iz Ministarstva u Varšavi, upitan o mogućem protjerivanju ruskih diplomata.

"Informacije će dati poljsko ministarstvo spoljnih poslova", rekao je on. Poljsko ministarstvo je najavilo konferenciju za štampu za popodne.

U Viljnusu ruski ambasador Aleksadar Udalcov pozvan je u litvansko ministarstvo spoljnih poslova, rekla je za Frans pres portparolka litvanskog ministarstva. Ona nije dala više detalja o tom pozivu i nije najavljena konferencija za medije za danas međutim iz diplomatskih izvora se saznaje da će ambasadora obavijestiti o protjerivanju više ruskih diplomata.

Ta mjera, kao posljedica trovanja bivšeg ruškog atenta Sergeja Skripalja u Solsberiju u Engleskoj se, kako je najavljeno priprema u više zemalja EU.

Letonija je u petak najavila da namjerava da protjera "jednog ili više" ruskih diplomata. Letonsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo da je ruski ambasador Jevgeni Lukjanov pozvan danas na razgovor.

U Litvaniji se poziv ambasadoru na razgovor podudario sa objavom godišnjeg izvještaja bezbjednosnih službi prema kome je trećina ruskog diplomatskog osoblja u Litvaniji vezana za obavještajnu službu.

Dvadesetsedam vođa EU složili su se u petak sa britanskom premijerkom Terezom Mej da postoji "velika vjerovatnoća" da je Rusija odgovorna za napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju u Engleskoj. Rusija žestoko odbacuje bilo kakvu odgovornost za ovaj slučaj.

Britanija je zbog tog slučaja iz zemlje protjerala 23 ruska diplomata, a Rusija je uzvratnom mjerom najavila protjerivanje istog broja britanskih diplomata iz Rusije.

Izvor:beta