Putnik u sjedištu aviona pronašao tajna dokumenta Vlade SAD

Jedan putnik pronašao je u džepu sjedišta aviona ni manje ni više nego tajna dokumenta Vlade SAD, koja su "od izuzetnog značaja za bezbjednost domovine", i koja su nosila oznaku "samo za službenu upotrebu".

Ispostavilo se da je putnik bio novinar CNN-a, a da su dokumenta sadržala povjerljive anti-terorističke informacije u vezi sa američkom fudbalskom ligom Superboul. 

Riječ je o dokumentima američkog Ministarstva unutrašnje bezbjednosti, koji su u džepu zaboravljeni zajedno sa pasošem i maršrutom naučnika koji je u nedjelju bio zadužen za sprovođenje protokola u vezi sa bioterorizmom, odnosno zloupotrebom antraksa na događaju Superboul LII u Mineapolisu.

Posrijedi je uobičajeno uputstvo koje se dobija pred neki veliki događaj, vezano za seriju vježbi sa ciljem predupređivanja terorističkih napada.

CNN navodi da nije želio javno da otkriva dokumenta do kraja Superboula, jer je Ministarstvo izrazilo zabrinutost da bi objavljivanje takve vijesti moglo da ugrozi bezbjednost 73.000 posjetilaca ovog događaja. 

Novinska kuća, takođe, je odlučila da ne objavljuje veliki broj informacija pronađenih u dokumentima, jer bi na taj način mogla da ugrozi nacionalnu bezbjednost.

Uprkos tome što CNN nije saznao ko je ostavio dokumenta i nije saopštio o kojoj aviokompaniji je riječ, ime osobe na pasošu bilo je Majkl V. Volter. U pitanju je menadžer programa "BioWatch", za koji je nadležno Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti.

 

Izvor: AntenaM