Katalonci danas biraju novog lidera

Katalonski poslanici trebalo bi danas da izaberu novog lidera španske pokranije Katalonije, koja je, zbog referenduma o nezavisnosti izazvala političku krizu.

Međutim, pošto je kandidat Karles Pudždemon u egzilu u Briselu, a centralna vlada u Madridu nastoji da blokira njegov izbor, postoji, kako je navela agencija Rojters, više scenarija koji bi mogli da se dogode.

Katalonijom upravlja Madrid posljednja tri mjeseca od kako je španski premijer Marijano Rahoj smijenio Pudždemona zbog jednostrano donijete deklaracije o nezavisnosti, koju je usvojio regionalni parlament u oktobru prošle godine.

Agencija Rojters je navela četiri scenarija, od kojih je najmanje vjerovatan da, prema pisanju Rojtersa, Pudždemon bude izabran za predsjednika i vlada Katalonijom.

Pudždemon je u Briselu i za njim je raspisan nalog za hapšenje, pa bi onog časa kada bi stupio na tle Španije bio uhapšen. On i njegovi sljedbenici predložili su da Pudždemon vlada iz Brisela tako što bi se uključivao putem video linka ili preko punomoćnika.

To je Ustavni sud odbacio kao mogućnost, naglasivši da Pudždemon mora lično da prisustvuje sjednici na kojoj treba da položi zakletvu za regionalnog lidera. Slijedi vjerovatan scenario - da parlament izabere Pudždemona ali da on ne može da vlada, dok bi vrlo vjerovatan scenario bio da parlament izabere drugog kandidata.

Rojters je podsjetio da su separatisti osvojili 70 od ukupno 135 mjesta na parlamentarnim izborima u decembru. Zbog toga, oni nemaju veliki interes da se dogodi kompletan zastoj održave i završi eventualno novim izborima, ocijenila je britanska agencija.

Izvor: AntenaM