Prihvataju novčanu pomoć za gašenje požara

Brazilske vlasti saopštile su da su spremne da prihvate stranu pomoć u borbi protiv požara u Amazoniji, ali samo ako bi Brazil mogao da odredi kako će se trošiti.

Rojters ocjenjuje da je to očigledan pokušaj da se "izgladi" javna rasprava između brazilskog i francuskog predsjednika.

Ovi komentari objavljeni su nakon što su guverneri država u brazilskom Amazonu rekli predsjedniku Bolsonaru da im je potreban novac za borbu protiv rekordnih požara u najvećoj tropskoj prašumi na svijetu.

"Brazilska vlada, preko svog predsjednika, otvorena je za dobijanje finansijske podrške od organizacija i zemalja. Tim novcem, kada uđe u zemlju, u potpunosti će upravljati brazilski narod", rekao je portparol predsjednika.

Drugi diplomatski izvor u Braziliji rekao je za Rojters da je brazilska vlada takođe prihvatila 10 miliona funti od Britanije za borbu sa požarima.

Predsjednička kancelarija nije bila odmah dostupna za komentar.Bolsonaro je prethodno u utorak izjavio da će Brazil prihvatiti ponudu G7 od 20 miliona dolara za borbu protiv požara u Amazoniji, ali samo ako francuski lider Emanuel Makron povuče, kako je ocijenio, uvredljive komentare.

Izvor:tanjug