Najmanje 11 mrtvih u sukobima sa vojskom

Najmanje 11 osoba je ubijeno u sukobima sa snagama bezbjednosti u Sudanu tokom masovnih demonstracija u toj državi, saopštili su tamošnji aktivisti.

Ljekarska  komora  Sudana  potvrdila  je broj žrtava, naveo je AP. Prema trenutnim podacima, povrijeđeno je više od 200 osoba.

Zamjenik  šefa  sudanskog  vladajućeg vojnog savjeta, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, tvrdi da su nepoznati snajperisti pucali na civile i vojnike.

Na desetine hiljada demonstranata izašlo je u nedjelju na ulice sudanske prijestonice Kartuma i u drugim delovima zemlje, zahtijevajući uspostavljanje civilne vlasti, skoro tri mjeseca nakon što je vojska Sudana  otjerala sa vlasti autokratu Omara al Bašira.

Marševi održani i povodom 30. godišnjice dolaska Bašira na čelo zemlje nakon islamističkog puča 1989. godine, kojim je svrgnuta poslednja izborima uspostavljena vlada Sudana.

Demonstracije su održane nakon cjelonedjeljnih obračuna aktuelnog vladajućeg vojnog vijeća i lidera protesta.

Njihovi razgovori o podjeli vlasti su propali ranije ovog mjeseca kada su bezbjednosne snage nasilno rasturile kamp koji su demonstranti uspostavili u Kartumu.

Izvor:MINA