Katalonci sjutra ponovo glasaju o nezavisnosti

U španskom regionu Kataloniji sjutra će građani odlučiti da li će ponovo podržati stranke koje su za nezavisnost i čiji je pokušaj secesije od Španije jesenas završen smjenjivanjem regionalne vlasti, uvođenjem direktne uprave iz Madrida i sutrašnjim izlaskom na vanredne izbore.

Ankete pokazuju da su Katalonci podijeljeni na one koji su za nezavisnost i ne koji su za ostanak u Španiji. Analitičari su naveli da postoji i neizvjesnost o odzivu biraču, pošto je jedna četvrtina glasačkog tijela još neodlučna.

List “Pais” je prenio da je porasla poularnost liberalne stranke “Siudadanos” (Građani) koja se zalaže za autonomiju Katalonije u okviru Španije i za ostanak Španije u EU, koja bi mogla da osvoji oko 23 odsto glasova.

Katalonija je 1. oktobra održala referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktora proglasila nezavisnost zbog čega je vlada premijera Španije Mariana Rahoja suspendovala autonomiju tog regiona, smijenila njegovu vladu i raspustila parlament.

Izvor:cdm