Spektakl u Minhenu: Nezasita "crvena furija" protiv "galskih pjetlova" želi da čekira kartu za finale

Spektakl u Minhenu: Nezasita "crvena furija" protiv "galskih pjetlova" želi da čekira kartu za finale

Finale prije finala, sudar titana, možemo slobodno reći, večeras od 21h (RTCG1) gledaćemo dvije moćne reprezentacije Špaiju i Francusku u borbi za finale Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Kada se podvuče crta, Španija je na ovom EURO pokazala kakva je velesila, pobijedila je na svih pet utakmica, sa 11 postignutih golova a samo dva primljena gola.

Da su željni velikog finala, a i da osvoje Evrpsko prvenstvo pokazuje podatak da su imali najviše golova prema golu protivnika -102 i najviše oduzetih lopti - 230.

Španija će igrati bez Pedrija, koji je povrijeđen, i Karvahala, koji je suspendovan.

Sa druge strane, Francuska nije bila tako ubjedljiva. Nisu postigli nijedan gol iz igre tokom cijelog turnira, pobijedivši Belgiju u osmini finala zahvaljujući autogolu, a zatim su se oslanjali na dramatičnu penal-seriju kako bi eliminisali Portugal Kristijana Ronalda.

 "Ako vam se ne sviđa kako igramo, to je vaš problem," poručio je francuski napadač Usman Dembele koji smatra kako nije sve tako negativno i dodao:

"Stvaramo šanse, ali ih ne možemo realizovati". 

Kada se sve uzme u obzir, i ko je makar jedan meč Francuza gledao, prednost bi dao Špancima.

Dueli između Francuske i Španije uvijek su bili odlučujući na evropskim prvenstvima. Svaki put kada su se ove dvije ekipe sastale u nokaut fazi, pobjednik je osvajao trofej. To se dogodilo 1984. (Francuska), 2000. (Francuska) i 2012. (Španija).

Od 1922. godine, kada su se sastali prvi put u prijateljskom meču, ovo će im biti 37. međusobni duel – Španija ima 16, a Francuska 13 pobjeda.

Sedam ih je završilo remijem, a u posljednjem koji je odigran u finalu Lige nacija 2021. godine bolja je bila Francuska rezultatom 2:1. Tri godine poslije, sastaju se na Evropskom prvenstvu i žele da čekiraju kartu za finale. 

Za razliku od Španije, Francuska nema problem sa žutim kartonima.

Pravdu na prvoj polufinalnoj utakmici na "Alijanc Areni" će dijeliti Slavko Vinčić.

Uoči polufinala sa Španijom, kamere su zabilježile kako izabranici Didijea Dešana vježbaju izvođenje penala.

RMC Sport je objavio taj video i otkrio imena svih igrača koji su vježbali penale.

To je posebno naljutilo Grizmana koji je reagovao na društvenim mrežama.

"Pa sjajno! Hvala na informaciji", poručio je sarkastično.

 

Izvor: RTCG