Održan Međunarodni tradicionalni ekipni šahovski turnir lica sa oštećenjem vida

Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac juče je organizovala Međunarodni tradicionalni ekipni šahovski turnir lica sa oštećenjem vida.

Kako su istakli iz ove organizacije učesnici su bili iz organizacija slijepih i slabovidih iz Goražda, Užica, Prijepolja, Pljevalja, i grada domaćina, okupljenih, kao i prethodnih godina sa tromeđe Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Na otvaranju se, učesnicima turnira, obratio Mirsad Dlakić, sekretar bjelopoljske organizacije, koji je poželio dobrodošlicu, uputivši i riječi podrške udruženjima lica sa oštećenjem vida, koja, kako je rekao, imaju plemenitu i veliku ljudsku misiju.

Takmičarima i gostima obratio se i Miloš Kljajević, rukovodilac Odjeljenja za ljudska i manjinska prava pri Opštini Bijelo Polje, koji je, kako su istakli, sada, a i ranije, u više navrata, preko svojih pretpostavljenih obezbijedio određena novčana sredstva, kako bi mogli realizovati pojedine redovne programske aktivnosti.

Miloš Kljajević, je u svom pozdravnom obraćanju naglasio, ‘’da smo danas tu, kako bi smo proslavili i promovisali igru koja ne samo da zahtijeva intelektualnu vještinu, već i strast, strpljenje i strategiju’’.

Kljajević je dodao da je ovaj turnir prilika da testiramo svoje vještine, učimo jedni od drugih i ono što je najvažnije jeste to da uživamo u zajedništvu koje šah donosi. 

 Bez obzira na ishod partija, nadam se, rekao je on, da će svako od vas otići iz Bijelog Polja sa novim iskustvima i novim prijateljstvima.

Turnir se igrao ekipno. Ekipu su sačinjavala 2 igrača. Šahovske partije su se igrale po „Bergerovom sistemu“ sa tempom igre 15 minuta po igraču, na pad zastavice, a po pravilima FIDE, sa aneksom za ubrzani šah.

Za tumačenje pravila igre bio je nadležan, Mališić Miodrag licencirani šahovski sudija iz Berana i njegove odluke su bile konačne.

Boje bjelopoljske organizacije branili su Hilmo Čindrak i Rahim Sijarić, koji su na prethodnim šahovskim turnirima, imali najbolje rezultate.

Nakon zanimljivih, kvalitetnih i borbenih partija, diplomu za osvojeno prvo mjesto i nagradni fond od 60 eura, osvojili su takmičari iz Prijepolja, potpomognuti članom iz bjelopoljske organizacije Balić Zahirom. Za prijepoljsku organizaciju slijepih takmičio se Rudonja Alija.

Diploma za osvojeno drugo mjesto i nagradni fond od 40 eura pripao je ekipi iz grada domaćina, Bijelog Polja.

A diploma za osvojeno treće mjesto i nagradni fond od 30 eura pripao je ekipi iz Pljevalja, koji su u nedostatku drugog šahiste, takođe potpomognuti, opet članom, šahistom bjelopoljske organizacije Kijamet Safetom. Boje pljevaljske organizacije branio je i Reljić Zoran iz Pljevalja.

Kroz ovakav vid aktivnosti lica sa invaliditetom se najlakše i najkvalitetnije uključuju u širu društvenu zajednicu i tako lakše prevladavaju svoj invaliditet i sve ono, što im je on donio.

I ovom prilikom lica sa oštećenim vidom, bez obzira na senzorno oštećenje pokazuju da se mogu aktivno i sa uspjehom baviti sportom. Kroz ovo i druga takmičenja stvaraju se sve realne pretpostavke da se lica sa oštećenjem vida još brže i na kvalitetniji način integrišu u društvene tokove života, saopšteno je iz Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac.

Sa ovim je i postignuta svrha održavanja turnira, koja se ogleda u međunarodnom zbližavanju i saradnji, razmjeni mišljenja i iskustava iz djelovanja i rada naših udruženja i organizacija, kao i šahovskog, rekreativnog druženja, zaključili su iz te organizacije.

Turniru su, kao gosti prisustvovali aktuelni predsjednik Udruženja penzionera Bijelo Polje Milan Minić i sekretar Kujo Mustajbašić.

Organizator je uručio i zahvalnice za doprinos održavnju turnira.

Izvor i foto: Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac