Đukanović odlikovao rukometnu reprezentaciju

Predsjednik Milo Đukanović odlikovao je žensku rukometnu reprezentaciju Crne Gore Ordenom Crnogorske zastave I stepena. Crnogorske rukometašice na nedavno održanom Evropskom prvenstvu osvojile su bronzanu medalju. Đukanović je, na svečanom prijemu povodom tog uspjeha, kazao da je, poštujući rezultat koji su postigle, kao i rezultate generacija rukometašica koje su prije njih isto tako sa ponosom nosile dres sa državnim grbom, uvjeren da će i nove generacije nastaviti kao i do sada da reprezentujete na najdostojanstveniji način crnogorski sport i Crnu Goru.

"Smatram privilegijom priliku da vas lično pozdravim i da vam u ime ukupne crnogorske javnosti i u svoje ime zahvalim na još jednom velikom sportskom podvigu kojim ste kao mnogo puta do sada obradovali naciju i slavili ime Crne Gore", rekao je Đukanović. On se zahvalio rukometašicama što su, kako je kazao, opet visoko uzdigli crnogorsku državnu zastavu na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja u svijetu, u konkurenciji sa najvećim evropskim sportskim nacijama. "Fanatičnom odanošću i reprezentativnom dresu, vrhunskim sportskim umijećem, nepokolebljivom voljom i upornošću i jedinstvenim pobjedničkim duhom ostavili ste sve manje upućenu inostranu javnost u nedoumici: od čega su, zapravo sazdane ove djevojke. Ne i nas u Crnoj Gori koji smo već decenijama navikli na kontinuitet najviših sportskih rezultata našeg reprezentativnog i klubskog ženskog rukometa i besprekornu posvećenost poštovanju i afirmaciji svoje države", rekao je Đukanović. On je naglasio da kodeks sportske časti i viteške borbenosti koje rukometašice zajedno sa tradicionalnim crnogorskim vrlinama afirmišu na najdostojanstveniji način širom Evrope i svijeta daje dodatni sjaj medaljama koje osvajate. "Takvim karakteristikama vi se predstavljate i kao dostojne sledbenice duge i slavne tradicije crnogorskih sportista koji su decenijama unatrag davali nemjerljiv doprinos ostvarivanju vrhunskih rezultata u gotovo svim sportskim disciplinama dok je Crna Gora bila sastavni dio složenih državnih zajednica", rekao je Đukanović.

On je istakao da je izbor Jovanke Radičević u idealni tim Evropskog prvenstva najveći domet za svaku sportiskinju. "Jovanka nas je na takva, najbolja izdanja odavno navikla. Danas, na kraju njene briljantne karijere u nacionalnom dresu tokom koje nas je uvijek činila ponosnim, uzdižući ugled i slavu Crne Gore, prilika je da joj još jednom zahvalimo za sve što je učinila za crnogorski rukomet, i za rukomet uopšte, kao i za odanost reprezentativnom dresu i svojoj državi", rekao je Đukanović. Kapitenka Jovanka Radičević zahvalila se Đukanoviću na prijemu i dodijeljenom ordenu, navodeći da su rukometašice svojim djelima pokazali još jednom na koji način treba voljeti svoju državu i kako treba pjevati himnu. "Meni je bila izuzetna čast i privilegija biti dio ovog tima. Za nas je crnogorski dres sve na svijetu. Hvala na ordenu koji ste nam dodijelili, ovo je velika čast. Sigurna sam da će mlade lavice i u budućnosti dostojanstveno braniti boje svoje države. Da je vječna Crna Gora", rekla je Radičević.

Izvor:MINA