Velika noć u Ljubljani, Crna Gora osvojila bronzu!

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore pobijedila je u Ljubljani Francusku 27:25, nakon produžetaka , u utakmici za treće mjesto i bronzanu medalju na 16. Evropskom prvenstvu.

To je treća medalja crnogorskih rukometašica na najvećim takmičenjima, prva nakon 2012. godine kada je osvojeno srebro na OI u Londonu i zlato na kontinentalnom šampionatu u Beogradu.

"Lavice" su se revanširale olimpijskim šampionkama, koje od 2016. nijesu osvojile medalju samo na Svjetskom prvenstu u Japanu 2019.

Utakmica je u regularnom toku završena neriješeno 22:22 (13:12)

 

Crna Gora je bila na pragu pobjede i u regularnom toku, ali je greškom u samom finišu dozvolila rivalu da izjednači i izbori produžetke.

To je crnogorskim rukometašicama druga medalja na šampionatima Evrope, nakon što su 2012. godine bile zlatne.

Izabranice selektorke Bojane Popović opravdale su nadimak Zlatne lavice, odigrale herojski i pokazale da se čuda dešavaju kada se u njih vjeruje.

Pobijedile su umor, oslabljenu i onako skraćenu rotaciju neigranjem Milene Raičević i srušile dvostrukog uzastopnog olimpjskog šampiona.

Duel u Stožicama nije ličio na prvi međusobni u Skoplju, Crna Gora je vodila od starta, u 17. minutu prvi put stekla prednost od dva gola (8:6),
u 22. bilo je (10:8), a minut kasnije 11:9.

Francuska je sa tri vezana pogotka napravila preokret i povela 12:11, ali samo na kratko jer je Crna Gora ponovo došla do prednosti koje je na poluvremenu iznosilo 13:12.

U 37. minutu Crna Gora je, nakon tri vezana gola i odličnih odbrana Marte Batrinović, prvi put stekla tri gola prednosti (16:13).

Vodila je i 18:15 i 20:17 u 50. minutu i imale priliku da prednost učine ubjedljivijom.

Francuska je sa četiri vezana pogotka napravila preokret i povela 21:20 u 57. minuta.

Kapitenka Jovanka Radičević je, na dva i po minuta prije kraja, realizovala sedmerac i iznednačila na 21:21, a Đurđina Jauković ponovo dovela Crnu Goru u vođstvo.

Crna Gora je, nakon što Francuska nije realizovala napad imala loptu i posljednji napad, ali nije uspjela da zadrži loptu do kraja.

Na dvije sekundi prije kraja Itana Grbić je zbog prekršaja dobila crveni karton, što automatski znači i sedmerac za rivala koji je realizovala Zadi i izborila produžetke.

Crna Gora je i u produžecima bila bolja, tri i po minuta prije kraja stekla je dva gola prednosti (25:23), koliko je bilo i u 69. minutu (26:24).

Radičević je u oproštajnom meču od crnogorskog dresa postigla šest, koliko i Đurđina Jauković, a po četiri Itana Grbić i Matea Pletikosić.

Crnogorske rukometašice bronzano odličje osvojile su sa pet pobjeda i tri poraza.