Cijeli smisao mog rada je da napravimo dobar rezultat

Ljubiša Tumbaković je pod Goricom debitovao 29. marta 2016. godine, protiv Bjelorusije (0:0) u utakmici koja je donijela “igru bez igre”, a u kojoj nisu igrali glavni igrači Mirko Vučinić, Stevan Jovetić i Stefan Savić.

“Treba nam još vremena da porastemo kao ekipa. I naravno, potrebno je da nam se vrate glavni igrači”, pričao je otvoreno prije dvije godine Tumba.

A danas, protiv Turske na stadionu pod Goricom (19.10, RTCG 2), neće igrati (opet) Jovetić (vratio se u svoj Monako), Vučinić je daleko od fudbala, Luka Đorđević (vratio se u Arsenal iz Tule), Fatos Bećiraj je pod znakom pitanja zbog povrede zgloba, a od ranije je poznato da nema Borisa Kopitovića, Elsada Zverotića i Nebojše Kosovića.

Međutim, iskusni stručnjak koji je u prethodne dvije godine stvorio igru i iskristalisao tim, ima jasan zadatak želi da pripremi ekipu kroz prijateljske utakmice, a krajnji cilj je plasman na EURO.

“Prije dvije godine nisam pričao kao sada. Na svakom početku, svi misle da mogu da budu prvi. Tako mislimo i mi. Prošli smo zajedno kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, imamo lijepu šansu da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo i uradićemo sve da se plasiramo”, rekao je selektor Tumbaković.

Turska? Igrali ste protiv te selekcije prije 22 mjeseca (26. maj 2016), upisali poraz od 1:0 u 94. minutu u Antaliji golom Mehmeta Topala…

“Od tada je Turska promijenila selektora, došao je Mirčea Lučesku, napravio j e ekipu koja obećava i promijenio je način igre. Turska igra lijep fudbal, zagovara igru, želi posjed i rezultat. Lučesku je vrhunski trofejni trener, ne sumnjam da će napraviti sjajnu selekciju. Iskreno, moramo da budemo bolji nego na Kipru. Pokušaćemo da se nametnemo i da iskontrolišemo utakmicu”, poručio je 65-godišnji strateg, koji će da promijeni startnih 11 u odnosu na Kipar…

“Jasno je da će ekipa u velikoj mjeri da pretrpi promjene u sastavu”.

Crna Gora četiri godine ne zna za pobjedu u prijateljskim mečevima (posljednja je ostvarena 5. marta 2014. protiv Gane 1:0) devet utakmica, tri remija, šest poraza. Opterećuje li vas to malo?

“Bilo bi lijepo da dobijemo, ne postoji nijedan trener ili igrač na svijetu, koji ne želi trijumf. Cijeli smisao mog rada je da napravimo rezultat. Kod mene je rezultat uvijek bitan, ali pred nama je dio posla koji moramo da obavimo” mislio je Tumbaković na dopunsku selekciju kako bi “hrabri sokolovi” imali valjane rezultate.

Prijateljski meč nije isto što i takmičarski, kako ga odglumiti?

“Puno možeš da izgubiš, a malo da dobiješ”, svjestan je Tumba da je na Kipru izgubio Jovetića, a vjerovatno i Bećiraja…

“Teško je igrati prijateljski meč, a opet u podsvijesti imaš pitanje ‘što nismo pobijedili'”, poručio je selektor Ljubiša Tumbaković.

Tumba uoči utakmice sa Turskom zna ko može da odgovori reprezentativnim zadacima, a ko ne.

“Svaka utakmica ima neki cilj, tako je imala i ta na Kipru. Šansu su dobili igrači koji su dugo sa nama, ali nisu imali minutažu. Vidjeli smo neke detalje, na koga možemo, a na koga ne možemo da računamo. Zbog toga je Kipar imao svrhu”, jasan je 65-godišnji Beograđanin.

Protiv Kipra je definitivno postalo jasno da fudbalska selekcija nema prijeko potrebnu širinu na klupi, te da će stručni štab hrabrih sokolova ubuduće tražiti prava rješenja.

“Nismo ponovili način i stiligre koji primjenjujemo dvije godine. Kada dođu kartoni, povrede… tada treba da postavimo u tim drugog igrača. Tu nisam dobio pravi odgovor od jedne grupe fudbalera koji su igrali protiv Kipra”, rekao je Tumbaković, koji se dotakao utakmica u maju (29. maj, Zenica) protiv Bosne i Hercegovine i junu (2. jun, Podgorica) protiv Slovenije…

“Jedna grupa igrača tada neće biti sa nama. Pratimo igrače, kroz skauting gledamo da li mogu da odgovore zahtjevima”, podvukao je Tumba.

 

Izvor:cdm.me