Ovaj film proglašen je najboljim na Filmskom festivalu u Kanu(video)

Ukoliko se dogodi da Frensis Ford Kopola, Jorgos Lantimos, Paolo Sorentino i Pol Šrejder sa jednog festivala odu praznih ruku - onda se logično i postavlja pitanje ko je tamo osvojio glavno priznanje.

Upravo je tako bilo ovog puta u Kanu, gdje je festival sa izuzetno jakom konkurencijom okončan velikom senzacijom - Zlatna palma pripala je američkom reditelju Šonu Bejkeru za komedi-dramu "Anora".

U najkraćem, riječ je o priči koja bi se mogla protumačiti kao moderna verzija Pepeljuge, pri čemu ulogu Anore tumači američka glumica Majki Medison. I prema većini ovdašnje publike možda i ne zna nešto više o njoj, imala je do sada nekoliko zapaženih uloga - jedna od njih je i ona u Tarantinovom "Once Upon a Time in Holywood", gdje je glumila članicu kulta Čarlsa Mensona.

No, upravo je u "Anori" Medison dobila priliku da kroz glavnu ulogu pokaže pun potencijal i, sudeći po jednoglasnim ocjenama kritike, u potpunosti je iskoristila. Upravo je njena gluma jedna od najupečatljivijih strana Bejkerovog filma.

Anora je striptizeta, povremeno i eskort djevojka, koja živi u bruklinskoj četvrti Brajton Bič, gdje upoznaje sina ruskog oligarha Ivana, čiju ulogu tumači mladi ruski glumac Mark Aleksandrovič Ejdenštajn.

Iako je prvobitno bio samo njen klijent, Ivan joj predlaže da se vjenčaju, što se i dešava u Vegasu. No, na to neće najbolje reagovati njegovi roditelji iz Rusije - koji dolaze u Ameriku ne bi li pokušali da ponište brak tako što će podmititi Anoru.

"Ovo je film koji je zarobio naša srca. Prvo nas je dobro nasmijao, a onda nam potpuno slomio srca", kazala je, obrazlažući odluku, predsjednica žirija u Kanu, rediteljka Greta Gervig.

"Anora" je deveti Bejkerov film, a treći sa kojim je došao u Kan.

I prije tri godine je uspio skrenuti pažnju na sebe - njegova je crna komedija "Red Rocket" bila izuzetno hvaljena, pri čemu pamtimo i kako je to bio film sa najmanjim budžetom koji je 2021. bio u selekciji u Kanu.

Izvor:Kolektiv

Foto: YouTube screneshot/moviesconceptcapture

Tekst objavila:Ljilja Brajković